Vecka 8

Barnet:

Hjärtat bildas

Hjärtat, som nu har sin rätta form, slår med ungefär 150 slag i minuten. Det är dubbelt så snabbt som ett vuxet hjärta. Det är nödvändigt för att barnet ska växa och utvecklas samt för att blodet ska kunna transportera näringsämnen och slaggprodukter. Nu är hjärtats funktion och blodcirkulationen mer utvecklade.

Om vi tittar på huvudet kan vi se ansiktsdragen börja formas. Nu finns det en nästipp! Ögonen sitter fortfarande så långt ifrån varandra att de ser ut att sitta på huvudets sidor. Ögonlocken har nu börjat bildas, och öronen utvecklas både ut- och invändigt. Sinnesorganen är nu på plats.

Nu kan vi se de paddelformade händerna och ana var fingrarna kommer att sitta, och man kan se början till tår på fötterna. Nervsystemet är nu också på plats, för att barnet kan vrida på handleder och armbågar. Ditt barn rör sig redan! Fast du kommer inte att kunna känna det än på ett par veckor.

Barnet har nu plats för de primära inre organen. Nu ser vi hjärnstammen!

Mamman:

Första besöket hos barnmorskan

Upplever du humörförändringar? Det är hormonerna som spökar. Om du är trött och mår illa hela tiden är det inte så konstigt om du tappar humöret ibland. Inte konstigt alls.
Om du är van vid att träna regelbundet kan du fortsätta att göra det under hela graviditeten. Bara du lyssnar på din kropp. Om du inte gjort det tidigare – börja träna din bäckenbottenmuskulatur. Det förebygger problem med urinläckage senare.

Du kan kontakta din mödrahälsovård så snart du har en positivt gravtest för att boka tid. Ofta har man ett första samtal vecka 6 och nästa gång någon gång mellan vecka 8 och 12.

Du kan få träffa en barnmorska, en specialist eller en allmänläkare. Ta med din partner! Glöm inte att det inte finns något du inte kan berätta eller fråga om. Vi lovar att de redan har hört din fråga tusen gånger.

Innan du blev gravid hade din livmoder ungefär en knytnäves storlek. Efter sex veckor är den stor som en apelsin. Du kan känna av hur den växer. Det känns som kramper eller smärta i den nedre delen av magen eller på sidorna, lite som mensvärk. Det är ingenting att oroa sig för. Om du blöder i samband med kramperna eller sammandragningarna bör du ringa din barnmorska.


Kommentarer
Postat av: emma, mamma till julia [foto]

myyyyyyyyyysigt med bebis!! :D iiih <3

2010-09-28 @ 07:57:21
URL: http://emmzien.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0